Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 1 Votes - 4 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Booting clonazilla/parted magic in UEFI
2015-11-19, 14:55
Post: #1
Booting clonazilla/parted magic in UEFI
Hi, I've finally finished with configuring iPXE for our lab.
In legacy mode everything works fine, but in UEFI I can't seem to boot clonezilla or Parted magic in UEFI mode, I always get the error:
"Kernel panic - not syncing: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)"

I've been reading the iPXE in EFI mode is not fully supported, but in the site it says that EFI should be working almost as good as legacy.

Any help would be appreciated.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
2015-11-21, 20:19
Post: #2
RE: Booting clonazilla/parted magic in UEFI
Most common issue is that there is no initrd=initrdfilename provided to the kernel.
in EFI mode the kernel serches the EFI filesystem for the initrd filename provided to it.
While in legacy it just load what is preloaded.

Similar question have been asked a few times before, one such therad is available at: http://forum.ipxe.org/showthread.php?tid=7589
If it does not work, please post the relevant part of your ipxe script.

Read the FAQ before posting.
Did you include relevant ipxe.org error urls?
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
2015-11-22, 07:42
Post: #3
RE: Booting clonazilla/parted magic in UEFI
Wow thanks NiKiZe, adding initrd=filename fixed it and now everything boots up fine, although a little slower then in Legacy, but at least it works.
I've almost given up after reading that iPXE EFI mode doesn't support a lot of features, but i guess it does.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
2015-11-22, 12:56
Post: #4
RE: Booting clonazilla/parted magic in UEFI
Glad it works!
There should be no real difference in speed, is it the download in ipxe, or is it the bootup?
iPXE efi mode only have support for starting efi executables, so the Linux kernel must have EFI stub enabled to be bootable from iPXE in EFI mode.

Read the FAQ before posting.
Did you include relevant ipxe.org error urls?
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
2015-12-29, 11:21
Post: #5
RE: Booting clonazilla/parted magic in UEFI
Hi

I have build a similar setup with iPXE and would also like to boot parted magic in UEFI.
The legacy part works perfect, but I have some issues when I want to boot parted in UEFI.

I tried adding initrd=initrd.img to kernel http://ip/folder/bzImage64 and that got me past the kernel panic issue, but when it tries to mount the filesystem it drops to bash right after "Freeing unused kernel memory....".

I have added fu.img, m64.img and files.cgz as:

initrd http://ip/folder/....

in my boot.ipxe.

Do any of you guys know what might be the problem?

Thx
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
2016-08-23, 12:23
Post: #6
RE: Booting clonazilla/parted magic in UEFI
half a year later...... i too face this same issue.

unable to boot pmagic in UEFI (kernel panic), works perfectly fine in legacy
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
2016-08-23, 22:51
Post: #7
RE: Booting clonazilla/parted magic in UEFI
(2016-08-23 12:23)biatche Wrote:  half a year later...... i too face this same issue.

unable to boot pmagic in UEFI (kernel panic), works perfectly fine in legacy

Which version is it of the linux kernel, and what is the ipxe kernel and initrd lines you are using to boot this? (some older versions of the kernel have a bug when loading initrd in efi mode)

Read the FAQ before posting.
Did you include relevant ipxe.org error urls?
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 




User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)